BejelentésTanulj tovább Dániában!
Study in Denmark!

MENÜ 

Miért kellene külföldön tanulni?

 

Talán csodálkoznak, miért akar a gyermekük külföldön tanulni, és vajon tényleg van-e a külföldön szerzett tapasztalatoknak VALÓDI haszna? A következő okok miatt, igen, előnyt jelent a diákoknak.

- A külföldi tanulás alatt részei lesznek egy más kultúrának, mély benyomást szereznek róla, olyan módon ami nem lehetséges pl. nyaralás során.

- Kitágul a látóhatár, új módon fognak gondolkodni a világról, és a saját hazájukról is.

- A külföldi tanulás növeli a tudatosságukat az értékek megőrzésében.

- Javítja a kultúrák közötti mozgáskészséget, nagyobb magabiztosságot, függetlenséget, önbizalmat, és elégedettséget ad.

- Segít a diákoknak a nyelvi képességeik fejlesztésében.

- A külföldi tanulás lehetőséget ad a tanulóknak, hogy olyan helyeken járjanak a világban, ahol talán sohasem járnának, olyan embereket ismerjenek meg, akikkel egyébként sosem találkoztak volna.

- Nemzetközi tapasztalatokat szerezhet, nemzetközi kapcsolatokat építhet ki.

 

Miért pont Dánia?

- Tandíjmentes oktatás az Európai Uniós országokból érkező diákok számára

- Angol nyelvű képzés

- Nagyon magas minőségű oktatási rendszer

- Jól szervezett, modern, biztonságos ország

- Barátságos Skandináv légkör

- Közvetlen, kötetlen kapcsolat tanárok és diákok között

- Dániai és más nemzetközi cégek Magyarországi részlegei szívesen foglalkoztatnak Dániában végzett fiatalokat

 

Gyakorlati tudnivalók:

TARTÓZKODÁSI / MUNKAVÁLLALÓI ENGEDÉLY:

Az új tanulókat az iskola elviszi a bevándorlási hivatalba, hogy megigényeljék a tartózkodási engedélyt. ("sárga kártya") Körülbelül 2 - 4 hét mire megérkezik, és innentől:

- 1-2 évig legálisan tartózkodnak Dániában (néhány helyen 1 év után meg kell újítani)

- Dolgozhatnak

- Ingyenes egészségügyi ellátásban részesülhetnek

 

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS:

Amíg a tartózkodási engedély megérkezik, addig a magyar biztosítás van érvényben. El kell hozni a magyar egészségbiztosítási papírokat angol nyelven (kék kártya) vagy az E111-es formanyomtatványt a MEP-től. A Dániai tartózkodás alatt NEM KELL Magyarországon az egészségbiztosítást fizetni! A dániai biztosítás érvényes Magyarországra is, pl.: ha a szünidőben a diák hazautazik.

SZÁLLÁS

A legtöbb diák kollégiumban lakik kezdetben, ez kb. 2.000 DKK egy hónapra.(Koppenhágában 3.000 DKK) A kaució a havi lakbér 2-3-szorosa. A legtöbb kollégiumnak van internete, közös konyhája, mosási lehetősége stb. Az iskola rendszerint kollégiumi jelentkezési lapot is küld, minél hamarabb érdemes jelentkezni, ha már megérkezett a felvételről az értesítő. (Sőt akár előtte is!) Pár hónap után a tanulók nagy része néhány társsal összefog és lakást bérel a városban, ez többnyire olcsóbb (akár két szoba olcsóbb mint egy a kollégiumban), és közelebb van a központhoz. Szobát bérelni többnyire a hónap elsejétől, ill. 15.-től lehet.

BANKKÁRTYA:

Bankszámla és hitelkártya akkor nyitható, ha megérkezett a tartózkodási engedély. A leggyakrabban használt kártya Dániában a "DANKORT" mindenféle bankautomatában használható (kezelési költség van), ill. a legtöbb boltban és szupermarketben. (kezelési költség nélkül)

DIÁKIGAZOLVÁNY

Az iskolák Nemzetközi diákigazolványt adnak, ami Dániában kedvezményekre jogosít, de Magyarországon nem sok helyen használható. Sajnos pl. a MÁV nem fogadja el. Nem tudjuk miért..?

KIUTAZÁS:

A tanulók egy része a szülőkkel együtt érkezik autóval, így az iskolakezdés előtt nyaralhatnak egyet együtt. Mások repülővel utaznak Malmö-be (www.wizzair.com) és onnan utaznak tovább Koppenhágába.

A tanév általában augusztus végén, vagy szeptember elején kezdődik (néhány esetben februárban,) érdemes az iskolakezdés előtt 3-4 nappal korábban érkezni.

 

A videón egy kint tanuló diák édesanyja beszél tapasztalatairól. Nagyjából a film 3:40 részénél kezdődik az ő beszámolója.

 

A szülőkben is gyakran fölmerül a kérdés: Miért oktatnak Dániában ingyenesen magyar fiatalokat? (is)

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!